Ana içeriğe atla
Önemli bildirim!

Emzirme, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişimi için en iyi beslenme yöntemidir. Altı ay boyunca sadece emzirme, bebekleri beslemenin en ideal yoludur. Altı ayın ardından bebekler takviye gıda almaya başlamalı ancak iki yıl veya daha uzun süreyle anne sütü emmeye devam etmelidir. Annenin iyi beslenmesi, anne sütünün yeterli miktarda ve kalitede olmaya devam etmesine yardımcı olur. Gereksiz yere kısmen veya tamamen biberona ya da diğer takviye gıdalara ve içeceklere geçilmesi, emzirme üzerinde geri dönüşü olmayan olumsuz bir etkiye neden olabilir. Anne sütünün ikamelerini kullanmaya karar vermeden önce veya emzirmekte güçlük yaşıyorsanız doktorunuza danışın ve sosyal ve finansal sonuçları göz önünde bulundurun. Yanlış veya gereksiz kullanım sağlık tehdidine neden olabileceği için anne sütü ikameleri veya diğer takviye gıdalar ve içeceklerin kullanım, hazırlama ve saklama talimatlarını dikkatlice uygulayın.

Food safety parents responsibility.jpg

Besin güvenliği, ebeveynin sorumluluğu

Ev ortamı bazen bir çocuk için mayın tarlasına benzeyebilir. Sıradan ev kazalarına ilaveten çocukların hastaneye yatırılmalarının en sık rastlanan nedeni ebeveynlerin besin güvenliğini ihmal etmeleridir. Yetişkinlere kıyasla küçük çocukların bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan ebeveynler çocuklarının besinlerini hazırlarken daha dikkatli olmalıdır. 

Donmuş besin veya malzeme satın alırsanız bunları, bakteri oluşumunu önlemek için, evinize gelir gelmez buzluğa koyunuz. Bu besinler ayrıca ne kadar erken tüketilirse o kadar iyidir çünkü uzun süre donmuş kalmaları tazeliği azaltır. Besin zehirlenmesini önlemek için mikropların gelişmesini durdurmak en önemlisidir! 

Temizleme süreci ise besinin tipine göre çeşitlilik gösterir. Örneğin sebze, pişirilmeden önce suyla yıkanmalıdır ve kök kısmı kesilmelidir çünkü tarım ilaçları orada birikir. Mümkünse sebzeyi, pişirmeden önce, bir süre tuzlu suda bekletiniz. Meyve konusunda ise, dış kabuğu soyarken biraz meyvenin etli kısmını da soyunuz çünkü bazı tarım ilaçları kabuktan sızmış olabilir. 

Balık temizlerken kaygan ve kanlı parçalarının tümüyle temizlenmiş olduğundan emin olunuz. Tuzlu su balığı tuzlu su kullanarak temizlenebilir. Ete gelince yağları kesip atmak en güvenlisidir çünkü yem ve tarım ilacı kalıntıları burada birikir. Ayrıca eti küçük parçalar halinde kesip pişirmeden önce yarım dakika kaynatabilirsiniz. Bu yöntem etteki ilaç kalıntılarını yok etmede faydalı olur. 

Temizliğin amacı mikrop ve bakteri öldürmek olduğuna göre temizliği yapan kişi kendi hijyenine dikkat etmezse amaca ulaşılamaz. Bu nedenle yemek pişirmeden önce ebeveynler her zaman ellerini yıkamalı ve yüzük veya kol saati gibi aksesuarları çıkartmalıdır ki ufak girintilerde birikmiş mikropların besinlere bulaşmasını önleyebilsinler. Ayrıca bebeğinizin bezini değiştirdikten sonra besinle temas etmeden önce ellerinizi iyice yıkayınız. 

Asıl yemek pişirme sürecine gelince tüm besinlerin tam olarak pişmiş olmasına dikkat ediniz. Genel olarak besinleri 75°C’de bir dakikadan uzun bir süre ısıtmak mikropların çoğunun yok olması için yeterli olur. Çorbaları ise bebeğinize tekrar vermeden önce bir kez daha kaynadığından emin olunuz..

Sitemizdeki deneyiminizi kişiselleştirmek ve iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için Gizlilik Politikamızı ziyaret edebilir veya Çerez Onay Çubuğumuzda kişisel tercihlerinizi yönetebilirsiniz. Sitemizde gezinmeye devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.