Probiyotikler, sindirim sistemimizin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlayan, faydalı, canlı bakteri ve mayalardır. Probiyotikler besinler için zararlı bakterilerle mücadele ederler ve bunun sonucunda çoğalmalarını ve hastalığa neden olmalarını önlerler. Böylece sindirim sisteminiz için dengeli bir ortam yaratılmış olur.
Çocukların bağırsaklarında yaklaşık 10.000 milyar yararlı ve zararlı bakteri bulunmaktadır.
Sindirim sistemimiz içinde yaşayan bu kadar çeşit bakteri varken, bazı hastalıklar iyi ve kötü bakterilerin arasındaki dengeyi bozabilir ve probiyotikler bu dengeyi yerine getirmeye yardımcı olabilir. Çocuğunuzun sindirim sisteminde probiyotiklerin bulunması bağışıklık sistemine destek olur, enfeksiyon veya iltihaba neden olabilecek kötü bakterilerin miktarını azaltabilir.
Yapılan araştırmalar probiyotiklerin, spastik kolon ve karın ağrısı, kramp, kabızlık, şişme ve ishal gibi çeşitli bağırsak sorunu olan çocuklara iyi geldiğini göstermiştir. Diğer yararları şunlardır:
Antibakteriyel etki sağlamak
Besin konusunda zararlı bakterilerle mücadele ederler.
Patojenik organizmaları yok etmek için bağırsaklarda asitli bir ortam yaratırlar.
Bağırsak mukozasını korumak
Mukoza tabakasıyla zararlı bakterilerin yayılmasını önlerler.
Mukoza hücreleriyle zararlı bakterilere karşı güçlü bir duvar yaratırlar.
Bağışıklığı düzenlemek
Bağırsaklarda iltihaplanma önleyici moleküllerin yayılmasını sağlarlar.
Bağırsak florasını geliştirirler.
Bağırsak bakterilerini dengelemek
Metabolizmayı düzenlerler
Mide gazı ve hazımsızlığı önlemek için laktoz intoleransını azaltırlar.
Probiyotikler doğal olarak vücutlarımızda ve bunun dışında besinlerde bulunabilir veya sindirime destek olmak üzere takviye olarak da alınabilir. Probiyotik besinlerin iki ana kategorisi vardır: süt ürünleri ve mayalanmış gıdalar. Probiyotik açısından zengin besinler şunlardır: